سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بهترین مطالب سنگ شناسی

فواید و خواص سنگ موزانایت

انگشتر موزانایت

خواص سنگ موزانایت 

سنگ موزانایت کریستال سیلیکون کاربید با فرمول شمیایی SiC است. اولین بار توسط شیمیدان فرانسوی هنری مویزن برنده ی جایزه ی نوبل کشف شد. هنگامی که او در حال آزمایش سنگ ها در گودال ناشی از برخورد شهاب سنگ در ‌دره ای در آریزونا بود موزانایت را به صورت ذرات میکروسکوپی کشف کرد. ابتدا اشتباهاً آن را الماس دانست، ولی بعدها سیلیکون کاربید را شناخت. نام مویزنایت نیز به افتخار او بر روی سیلیکون کاربید گذاشته شد. در ایران و در بین عامه به آن موزانایت گفته می شود.

تا مدتها منشائی غیر از سنگ‌های آسمانی برای این کریستال کشف نشد. بعدها موزانایت به صورت ناخالصی در کیمبرلیت در یک معدن الماس در یاکوتیای روسیه پیدا شد.

 

مدتی بعد از شناخت ساختار واقعی سنگ موزانایت ، کریستال آن به صورت آزمایشگاهی ساخته شد. هم اکنون کریستال های سنتزی آن به وفور یافت می شود. در واقع مویزنایت طبیعی بسیار نادر است.

 

ویژگی و خواص سنگ موزانایت

سنگ موزانایت مصنوعی از تجزیه حرارتی پلیمر ‌پری سرامیک بوجود می آید. مولکول ها در کریستال با پیوند کووالانسی همچون الماس به یکدیگر متصل شده‌اند. رنگهای کریستال در معیار طبقه بندی رنگ الماس در محدوده D تا K  قرار دارند.

موزانایت بهترین و نزدیک ترین شبه الماس به الماس می باشد. سختی آن 9.5 و بسیار نزدیک به الماس و جلا و پراکندگی نوری آن بیشتر ازالماس است. وزن حجمی (3.2) آن کمتر از الماس (3.5) بوده و رسانش گرمایی آن همانند الماس است. بخاطر همین رسانندگی گرمایی مشابه الماس، از آن در الکترونیک و کاربردهای حرارتی استفاده می شود. همچنین سختی بالا و ویژگی های نوری آن نیز در محبوبیت آن در صنعت و تجارت مؤثر بوده است.

 

فرق مولکولی سنگ موزانایت با الماس در کربن خالص بودن الماس در مقایسه با ترکیب کربن و سیلیکون به عنوان عامل کریستال مویزنایت است.

 

کریستال موزانایت دارای شکست دوگانه نور بوده و باعث دوبینی می شود. این ویژگی با وجود مهندسی های انجام شده جهت مخفی کردن این ویژگی همچنان بهترین راه تمیز دادن بین مویزنایت و الماس است.

 سنگ موزانایت

کاربرد حلقه موزانایت

سنگ موزانایت به دلیل ویژگی های نوری عالی، قیمت کمتر و سهولت استخراج و تولید مصنوعی آن در مقایسه با الماس جایگزینی محبوب برای الماس در جواهرسازی شد. رسانندگی گرمایی مشابه  الماس آن باعث کلاهبرداری هایی در این مورد شده است. به خصوص که برخی دستگاه های شناخت الماس که از این طریق عمل می کنند در رابطه با مویزنایت دچار خطا می شوند. در نهایت خاصیت گرماتابی مویزنایت، که با حرارت دادن تدریجی آن باعث تغییر رنگ در 65 درجه سانتیگراد می‌شود، شکست دوگانه و رسانندگی الکتریکی متفاوت می توانند در تشخیص مویزنایت از الماس مفید باشند.

 

 

نام های تجاری دیگر سنگ موزانایت ، آمورا و بِرزِلیان است.